Den vzniku samostatného československého státu

Den vzniku samostatného československého státuDen vzniku samostatného československého státuDen vzniku samostatného československého státu je státní svátek České republiky, který se slaví každoročně 28. října. Je daný § 1 zákona číslo 245/2000 Sb. Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého (muži 28. října) zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu.

Den vzniku samostatného československého státuDen vzniku samostatného československého státuSouvisející články

Vznik Československa
KOPŘIVA, Roman. 'Der 28. Juni [...] sollte ein denkwürdiger Tag werden.' Zu figuralen und lokalen Aspekten der Darstellung eines symbolträchtigen Datums in Ludwig Winders Roman 'Der Thronfolger' sowie bei einigen anderen Autoren. In: Preljević, Vahidin, Ruthner, Clemens (Hg.).: 'The Long Shots of Sarajevo' 1914. Ereignis - Narrativ - Gedächtnis. Tübingen: Narr Francke Attempto, 2016. S. 453-469. ISSN 1862-2518. ISBN 978-3-7720-8578-9. (Mj. k literární funkci historicky významných dní - 28. října jako státního svátku ČSR a 28. června /atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´ Este a Žofii Chotkovou/ v díle Ludwiga Windera.)

Den vzniku samostatného československého státuDen vzniku samostatného československého státuStátní svátek České republiky je označení, které některým dnům přiřazuje zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu. Kromě státních svátků tento zákon vymezuje také ostatní svátky, dny pracovního klidu a významné dny. Státní svátky a ostatní svátky jsou dny pracovního klidu. Významné dny jsou dny pracovními, pokud nepřipadnou na sobotu nebo na neděli. Státní svátky (na rozdíl od ostatních svátků) „mají připomínat občanům tradice, ušlechtilé cíle a dějinné zvraty, na nichž je budována česká státnost“. V Československu upravoval státní svátky, ostatní dny pracovního klidu, významné dny a památné dny zákon č. 93/1951 Sb. České republice platil (ve znění novelizací) až do roku 2000.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...