Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójaAz 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án Budapesten be nem jelentett tüntetések kezdődtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendőrség és a kormányellenes tüntetők között. A Belvárosban a Fidesz külön tömeggyűlésen tartott ünnepi megemlékezése végeztével az onnan hazafelé igyekvők csoportjába belekeveredtek a demonstrálók, és a rendőrség az egyesült tömeget egységesként kezelve kezdett az oszlatásukba.

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójaA kövekkel, fémrudakkal támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt szükséges volt a rendőri erőszak, de a rendőrök fellépése időnként meghaladta a jogszerű szintet, mert már ellenállásra képtelen személyekkel szemben is erőszakot alkalmaztak. Az aránytalan mértékben, részben szükségtelenül és törvénysértően alkalmazott erőszak,[2][3][4] a több esetben megvert vagy letartóztatott jelenlevők, illetve a fogvatartás során elkövetett további bántalmazások[5][6] jogi, erkölcsi és politikai vitát robbantottak ki, s tovább polarizálták a közvéleményt.

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója2010 februárjában Bencze József országos rendőrfőkapitány elnézést kért a rendőri bűncselekményekért. Az Országgyűlés 2010. június 8-i (33/2010.) határozatában „mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért.” - October 23, Hungary National Day 2016

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...