Maria Erika Olofsdotter Kruukka Biography

Maria Erika Olofsdotter KruukkaMaria Erika Olofsdotter Kruukka

Maria Erika Olofsdotter Kruukka (postumt kallad Aittamaa) [förtydliga], född 1866 i Junosuando, död 1952, var en svensk hemslöjdare. Hon bodde i Lovikka och var den som 1892 utvecklade Lovikkavanten. Hon var gift med August Aittamaa och omnämndes i folkräkningen 1930 med titeln"vantfabrikör". Erika Aittamaa avled 1952 vid 86 års ålder.

Драгињa Љочић МилошевићДрагињa Љочић Милошевић

Др Драга Љочић (Шабац, 22. фебруар 1855— Београд, 5. новембар 1926) је била првасрпска лекарка, феминисткиња исуфражеткиња. Медицину је студирала уЦириху, као једна од ретких жена студената медицине у то време.

Била је велика филантропкиња и заштитница деце. Искрено и енергично се залагала за отварање дечијих болница, изградњу домова за незбринуту децу. Због ових и сличних ставова често је била прозивана и у јавности препозната као особа која јавно промовише неморал. Њена истрајност, искреност и посвећеност увек су били јачи од било које осуде и она је захваљујући вери у себе и у исправност својих циљева успела да те идеје и реализује.

Драга Љочић је једна од најинтересантнијих жена у модерној историји Србије. Од када је започела каријеру лекарке непрестано се борила самизогиним, мушким светом који је покушао да је на сваки начин дисквалификује и уклони са места која су јој по свему припадала. Тешко се запослила у државној служби. Није ималаправо на једнаку плату, нити пензију. Од младости је водила личну борбу за професионално изједначавање мушкараца и жена и ту борбу је преносила и на женске огранизације које је основала са својим малобројним истомишљеницама.

Јавно се залагала за стицање права гласа за жене, и до краја је остала верна младалачким идејама о социјалној једнакости. Као болничарка, а касније и као лекарка, учествовала је усрпско-турским ратовима, српско-бугарском рату у 19. веку, као ибалканским и Првом светском рату у 20. веку и на тај начин показала своје безгранично и неупитно родољубље и лојалност отаџбини која јој није узвратила са једнаким поштовањем и признавањем њеног професионалног рада.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...