Bijna de helft van de Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar niets gemerkt van de viering van 200 jaar koninkrijk, blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS. Sinds 2013 waren er voor de viering op meer dan 200 plaatsen in het land activiteiten en zaterdag wordt de herdenking feestelijk afgesloten in Amsterdam. Uit de enquête blijkt dat 45 procent van de Nederlanders van het hele project niets heeft meegekregen. 55 procent heeft er wel iets van gezien, gehoord of gelezen.
Zes procent van de ondervraagden zegt ook daadwerkelijk te hebben meegedaan aan een activiteit. Meest in het oog liep het feest op 30 november 2013 in Scheveningen. Toen werd de landing op het Scheveningse strand van de prins van Oranje, de latere koning Willem I, nagespeeld. Verbondenheid - Aan het einde van twee jaar viering zegt 17 procent van de ondervraagden dat het belangrijk is dat er aandacht is geweest voor 200 jaar koninkrijk. 36 procent vindt het onbelangrijk, 39 procent vindt het niet belangrijk maar ook niet onbelangrijk en 7 procent weet het niet.
16 procent vindt het goed dat er 2 miljoen euro aan belastinggeld is uitgetrokken voor de festiviteiten. 25 procent is neutraal en 52 procent vindt het niet goed. 7 procent weet het niet. Voorzitter Ank Bijleveld van het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk interpreteert de cijfers positief. "Die 55 procent betekent dat meer dan de helft van de bevolking er iets van heeft meegekregen. Het is belangrijk dat we blijven stilstaan bij wat het koninkrijk betekent", zegt ze.
Of het een goed idee was om de viering twee jaar te laten duren, betwijfelt ze. "We moeten bekijken of dat verstandig is geweest. Dat gaan we met het nationaal comité evalueren." Uit de peiling blijkt verder dat de helft van de Nederlanders zegt dat de monarchie moet blijven. 18 procent is voor afschaffing, 24 procent is neutraal en 8 procent zegt het niet te weten.
Nederlanders zijn verdeeld over de mate van verbondenheid met het koningshuis: 36 procent voelt zich verbonden, 31 procent niet en 30 procent is neutraal. 4 procent weet het niet. Nederland is maar matig geïnteresseerd in de geschiedenis van het Nederlandse koninkrijk. 17 procent is zeer geïnteresseerd, 61 procent matig en 23 procent niet geïnteresseerd. Voor de Ipsos-peiling werd onderzoek gedaan onder een representatieve steekproef van zo'n duizendstemgerechtigde Nederlanders. - NOS